Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veel liefs van de oppas!

Voor sommige ouders is het een hele stap om hun kleine voor het eerst bij de oppas achter te laten. Het liefst houden ze hem of haar heel dicht bij hen en willen ze geen moment missen.

Toch komt er waarschijnlijk een moment dat er opgepast moet worden. Hoe leuk is het dan om die momenten dat je er zelf niet bij bent vast te leggen voor later!? Met het oppasboek kan de oppas de dag of avond vastleggen en vertellen hoe het is gegaan tijdens het oppassen. Hiernaast is er ook ruimte om de oppas wat beter te leren kennen met een fotootje en leuke weetjes. Wij zeggen: 2 vliegen in 1 klap!

Ga je binnenkort voor het eerst op zoek naar een oppas voor je kleine? Hier zijn wat extra tips van Babysits, hét online oppasplatform van Nederland, om een goede en betrouwbare oppas te vinden:

1) Leeftijd van de oppas
Een jonge oppas heeft vaak minder ervaring met het werk, maar dit hoeft niet automatisch te betekenen dat een oppas met een oudere leeftijd beter is in het oppaswerk. Kijk vooral naar de ‘volwassenheid’ van de oppas en of jij denkt dat deze persoon geschikt is om op te passen op je kleine.

2) Ervaring van de oppas
Ervaring is belangrijk. Vooral als het gaat om het oppassen op baby’s. Vraag dan ook altijd naar de ervaringen die de oppas al heeft opgedaan. Twijfel je over of de oppas wel geschikt is? Stel dan wat extra vragen en schets situaties en zie hoe de oppas hierop reageert.

3) Opleiding en/of certificaten
Het is niet verplicht om een speciale opleiding of certificaat te hebben als oppas. Toch is het altijd handig om hiernaar te vragen. Wanneer een oppas bijvoorbeeld een EHBO-certificaat heeft, een pedagogische opleiding volgt of een VOG heeft, brengt dit zeker extra pluspunten met zich mee. De betrouwbaarheid van de oppas wordt hiermee vergroot.

4) Reviews of Referenties
Heeft de oppas al eerder opgepast? Vraag dan om referenties. Het is belangrijk om te weten hoe andere ouders het samenwerken met de oppas hebben ervaren. Zo weet je wat je kunt veranderen.

5) Karaktereigenschappen
De karaktereigenschappen van de oppas zijn de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden. Een oppas heeft een hart voor kinderen, is lief, gevoelig, geduldig, zelfstandig, creatief, betrouwbaar, rechtvaardig, maar vooral verantwoordelijk. Heeft de oppas deze karaktereigenschappen niet? Dan is hij/zij wellicht niet geschikt voor het werk.

6) Oppas tarief
Houd er rekening mee dat niet elke oppas hetzelfde uurtarief heeft. Overleg van tevoren goed wat het oppastarief wordt, zodat er geen misverstanden ontstaan. Het gemiddelde oppas tarief in Nederland in 2021 ligt rond de €7,- per uur.

7) Proefperiode
Heb je een oppas gevonden? Dan is het verstandig om eerst een proefperiode in te stellen. Hier kunnen jij, je kind en de oppas kijken of alles naar wens verloopt en of er een klik is.

8) Volg je gevoel
Uiteindelijk gaat het erom of je er een goed gevoel bij hebt. Heb je die niet? Kijk dan vooral verder of je nog een andere oppas kunt vinden. Het gaat tenslotte om het kostbaarste ‘bezit’ die je hebt.

nieuw toegevoegde blogberichten

Het zwangerschapsboek

Later zul je je altijd nog bedenken waar je was toen je ontdekte dat je zwanger was of het moment van de bevallling. Maar weet jij later nog wat je precies als eerste hebt gekocht of welke zwangerschapskleding je hebt gekocht, van wie kreeg je nou ook alweer dat eerste

Samen koken is puur plezier

Jacqueline, de schrijfster van het boek, houdt van lekker eten, koken, verse producten, nieuwe recepten en uitdagingen. De inspiratie die ze hieruit haalt, deelt ze graag in het nieuwe boek “Samen koken”. De liefde voor samen koken en er daarna samen aan tafel samen van genieten komt in het hele

Vriendenboekjes (j/m)

Boeken, boeken en nog meer boeken. Boeken voor je baby, peuter, kleuter of beginnen tiener. Soms vraag je je wel eens af … heb ik er niet genoeg. Maar nee, boeken kun je nooit genoeg hebben. Boeken zijn altijd leuk om te geven, leuk om te krijgen en leuk om